in

18 jel, amivel a csecsemők üzennek, amikor még nem tudnak beszélni

Csecsemőkorban a szülők hajlamosak némileg túlaggódni a gyermek egészségét, és félreértelmezni a babák által adott, egyébként teljesen természetes és egyértelmű jeleket. Egy kétségbeesett szülő általában azonnal orvoshoz fordul, vagy az idősebb generációktól kér segítséget, pedig sokszor csak annyit kellene tennie, hogy figyeli a gyermek jelzéseit, azok ugyanis szavak nélkül is mindent elárulnak. A szakértők három fő módszert különböztetnek meg a csecsemők felnőttekkel történő kommunikációjában.

Előbb-utóbb persze minden szülő megtanulja értelmezni a gyermeke egyedi jeleit, ám a Liked.hu-nál most segítünk, hogy ez egy kicsit gyorsabban és egyértelműbben történjen.

Sírás

A sírás a legegyszerűbb módja annak, hogy a csecsemő kifejezze az igényeit élete első 4 hónapja során. De hogyan lehet megérteni, hogy mi is okozza pontosan a sírást?

A hívó sírás: Mikor a baba már huzamosabb ideje egyedül van, és szeretné, hogy a szülei felvegyék. Ilyen az 5-6 másodpercen keresztüli folyamatos sírás, amit 20 másodperces szünet követ, mintha várná a reakciót. Ha a szülők nem reagálnak, a gyermek újra és újra megismétli.
Éhség miatti sírás: Hívó sírással kezdődhet, de ha a babát nem veszik fel és nem etetik meg, a sírás folyamatos lesz, majd hisztérikussá válik. Közben a baba forgathatja a fejét, és cuppoghat a szájával.
Fájdalom miatti sírás: Ez a sírás monoton, folyamatos és hangos. Periodikusan hisztérikus rohamok is előfordulhatnak benne, jelezve a fájdalom fokozódását. Ha a baba megbetegszik, a sírás akkor is monoton, de csendes, mivel nincs ereje ahhoz, hogy hangosabban sírjon.
Fiziológiai folyamatok miatti sírás: A gázképződés, a vizelés, a székletürítés kezdetben kényelmetlen lehet a baba számára. Ilyenkor a sírás nyöszörgős lehet.
Álmosság miatti sírás: Amikor a baba aludni akar, de valamilyen okból nem tud, a sírása sértett nyafogásnak tűnik, amit aztán ásítás követ. A baba ilyenkor dörzsölheti a szemeit és a füleit is.
Ha valami zavarja: Ez a sírás dühös és időszakos, és gyakran kíséri nyugtalan mocorgás, hadonászás. Ilyenkor meg kell nézni a pelenkáját, és figyeljük, nincs-e túl melege vagy nem fázik-e.
Az egészen kicsi babák akkor is sírhatnak, ha feszültek, unatkoznak vagy valami a környezetükben nem tetszik nekik.

Kiadott hangok

Priscilla Dunstan, egy ausztrál gyermekorvos, aki már több, mint 20 éve végez tanulmányokat a gyermekkorban kiadott hangokkal kapcsolatban. A különböző nemzetiségű babákat általában 3-4 hónapos korig tanulmányozta. A doktornő arra a következtetésre jutott, hogy az elsődlegesen kiadott hangok minden babánál ugyanolyanok, majd 4 hónapos koruk után kezdenek el sajátos hangokat kiadni, melyek sokkal jobban passzolnak az igényeikhez.

Priscilla olyan iskolát alapított, ahol megtaníthatja a szülőknek, mit is akarnak jelenteni a babák sírásai. Úgy gondolta, hogy ha a szülők időben megértik a gyermekeik sírását, akkor sokkal egyszerűbben és nyugodtabban el tudják őket látni.

A leggyakoribb hangok és azok jelentései:

“Neh” – `Éhes vagyok!´: Ezt a hangot a csecsemő úgy adja ki, hogy a nyelvét a szájpadlásához szorítja a szopóreflex hatására.
“Eh” – `Büfizni fogok!´: Ez a hang akkor jön létre, amikor a felesleges levegő elkezdi elhagyni a baba nyelőcsövét, és a baba reflexből megpróbálja kiengedni azt a száján.
“Owh” – `Álmos vagyok, vagy fáradt!´: Ezt a hangot a baba akkor hallatja, amikor összecsukja a száját ásítás előtt.
“Heh” – `Kényelmetlenül érzem magam!´: Ha a baba kellemetlenül érzi magát, rázza a kezeit és lábait. Ezeknek a mozgásoknak a hatására jön ki ez a hang, mikor a baba szája kissé nyitva van.
“Eairh” – `Fel vagyok puffadva, és fáj a hasam!´: A hangok torzulnak és nyögéssé válnak, amikor a baba megfeszíti a hasát, és kifújja a levegőt, hogy próbáljon megszabadulni a fájdalomtól.

Mozdulatok

A testbeszéd is nagyon sokat elárul arról, hogyan érzi magát a kisbaba.

Homorítja a hátát: A babák 2 hónapos korukig gyakran csinálják ezt a kólika okozta fájdalom miatt. Ha evés után homorít, azt jelenti, hogy jóllakott. Ha gyakran csinálja ezt a baba evés közben, az a reflux jele lehet. Ha a baba 2 hónaposnál már idősebb, ezt a mozgást fáradtság és rosszkedv is előidézheti.
Forgatja a fejét: Ez nyugtató a baba számára. Elalvás előtt vagy idegen emberek társaságában csinálják általában.
Markolássza a fülét: A legtöbb esetben ez a mozdulat azt jelzi, hogy a baba felfedezi a saját testét. Amennyiben ezt sírás követi és gyakran ismétlődik, érdemes felkeresni vele az orvost.
Összeszorítja az öklét: Ez az éhség jele. Ha időben észreveszed, megelőzheted az éhség miatti sírást.
Emelgeti a lábait: Ez a kólika vagy hasfájás jele. A baba ezzel a mozdulattal reflexszerűen próbálja enyhíteni a fájdalmat.
Rázza a karját: Azt mutatja, hogy a baba meg van rémülve. A zaj, az erős fény vagy a hirtelen ébredés is kiválthatja ezt a védekezési reflexet. Ilyenkor meg kell nyugtatni a babát.

A gyermekorvosok azt tanácsolják, hogy beszéljünk minél többet a babánkhoz, magyarázzunk el neki és mutassunk meg mindent a környezetében, még akkor is, ha ebből egyelőre szinte semmit sem ért. Ez segítség lesz számára a gyorsabb kommunikációhoz, az egyedi hangok és gesztusok elsajátításához, összességében pedig segíteni fogja a fejlődését.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?